Skenaario

Menetelmän nimi: Skenaario

Mistä on kyse?

Skenaarioilla tarkoitetaan lyhyttä tiettyyn tilanteeseen ja paikkaan sijoitettua kertomusta. Se sisältää kuvauksen toimijoista, toiminnoista sekä kuvauksen päätöksenteon ja seurausten tapahtumaketjusta. Tämä tapahtumaketju johtaa nykytilanteesta skenaariolle valittuun sen päättävään tulevaisuudenkuvaan, joka voi olla strateginen päämäärä, ydinvisio tai tavoite.

Skenaario voi olla todennäköinen tai epätodennäköinen, uhkaava tai tavoiteltava, laaja-alainen tai yhdelle sektorille rajattu. Skenaariota rakennettaessa voidaan edetä nykyhetkestä tulevaisuuteen tai tulevaisuudesta nykyhetkeen. Olennaista on, että kaikkien skenaarioiden tulee olla mahdollisia, sisäisesti johdonmukaisia, olennaisia tekijöitä koskettavia ja kokonais-valtaisia, jolloin ne tarkastelevat erilaisten tekijöiden kuten taloudellisten ja teknologisten muuttujien sekä mm. arvokysymysten kehitystä ja keskinäisiä vuorovaikutuksia.

 

Mitä saat?

Luodaan uskottavia asian kehityskulkuja muutamia perusoletuksia muuttelemalla. Olennaista on, että kaikki näin luodut skenaariot eli kehityskulut ovat jollain tapaa mahdollisia tapahtumasarjoja. Näin voidaan luoda vaihtoehtoja siitä miten asiat voivat, esimerkiksi kehiteltävän idean suhteen, edetä tulevaisuudessa. Näiden skenaarioiden avulla voidaan miettiä esimerkiksi millä tavoin voidaan joku toivottu tulevaisuuden näkymä saavuttaa. Voidaan vertailla erilaisten ratkaisujen mahdollisia seurauksia ja miettiä millä valinnoilla eri seuraukset toteutuvat.

Miten käytät?

Skenaariomenetelmällä luodaan loogisesti etenevä tapahtumasarja, jonka tarkoituksena on näyttää, miten esimerkiksi mahdollinen, todennäköinen, tavoiteltava tai uhkaava tulevaisuudentila kehittyy askel askeleelta nykytilasta. Lisätään ymmärrystä siitä, millä mikäkin vaihtoehtoinen tulevaisuudenkuva voi toteutua.

Skenaarioita voidaan rakentaa monilla eri tavoilla, yleensä niissä on kuitenkin seuraavat perusasiat:

  • toimijan esim. organisaation,      yrityksen tai idean ja sen toimintaympäristön nykytilan kuvaus
  • mahdollisen (esim. toivottavan      tai ei-toivotun) tulevaisuudentilanteen kuvaus
  • kuvaus prosessista, eri      vaiheista ja päätöksistä, joiden kautta on kuljettava että nykytilasta      päästään kuvattuun tulevaisuuden tilanteeseen

 

Tämän menetelmän lähdetietoja:

Virtuaali ammattikorkeakoulu

http://www.amk.fi/opintojaksot/0709019/1193463890749/1193464144782/1194348669937/1194356963300.html

Opetushallitus

http://www.oph.fi/tietopalvelut/ennakointi/ennakoinnin_sahkoinen_tietopalvelu_ensti/menetelmat

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Skenaario

  1. Brotherus sanoo:

    Näin se meni useammilla sanoilla.

    mb1

Jätä kommentti